
Πτυχίο και μετά τι;
Βιβλία, μολύβια, σβήστρες, θρανία, τετράδια, βαθμοί, εξετάσεις, γιορτές, εκδρομές, γέλια, φίλοι. Κι άλλα θρανία κι άλλοι φίλοι κι άλλες εξετάσεις. Χρόνια ανέμελα ή ίσως και όχι τα οποία πέρασαν, ο μαθητής έγινε φοιτητής και ο φοιτητής απόφοιτος. Μια ανθοδέσμη, ένα χειροκρότημα στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου κι ένα κομμάτι χαρτί με τον τίτλο „Πτυχίο“, έρχονται να σφραγίσουν αυτά τα χρόνια στο κελάρι του παρελθόντος. Και πριν καν προλάβεις να πάρεις στα χέρια το κλειδί, ανοίγει μια νέα πόρτα, αυτή του μέλλοντος, γεμάτη νέες δοκιμασίες και διλήμματα.
Ο πρώτος στίβος μάχης για σένα ξεκινά και ο αγώνας σε φέρνει αντιμέτωπο με την αγορά εργασίας.
- Μην αφήσεις την καταστροφολογία των Μ.Μ.Ε. να σε επηρεάσουν και να σε απογοητεύσουν.
- Δες την εύρεση εργασίας ως ένα προσωπικό στοίχημα, μία ευκαιρία να αποδείξεις τις ικανότητές σου και να προσθέσεις άλλο ένα επίτευγμα στο κάδρο με τα κατορθώματά σου.
- Μην χάσεις την ελπίδα σου και την επιμονή σου και μη ξεχνάς ποτέ ότι για τους ικανούς υπάρχει πάντα χώρος.
- Κάνε ένα πλάνο με τους τομείς στους οποίους ενδιαφέρεσαι να δουλέψεις και ψάξε στοχευμένα για δουλειά.
- Μην αμελείς τη συνεχή ενημέρωσή σου και δικτυώσου. Εφαρμογές όπως το xing θα σε εκπλήξουν καθώς είναι ικανές να σου φέρουν τον εργοδότη στην πόρτα του προφίλ σου.
- Kαι μιας που είπα προφίλ, φρόντισε το προφίλ σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αρμόζει στο προφίλ που θέλεις να σε αντιπροσωπεύει στον εργασιακό σου χώρο. Οι περισσότεροι εργοδότες μάλιστα, έχουν παραδεχτεί ότι ελέγχουν το προφίλ των υποψήφιων υπαλλήλων τους πριν τους προσλάβουν, οπότε κράτησε για σένα στιγμιότυπα και αποκαλύψεις της ιδιωτικής σου ζωής.
- Τέλος, ένα ακόμα tip, που δε θα έπρεπε να παραβλέψω, έχει να κάνει με την εργασία σου κατά τη διάρκεια των φοιτητικών σου χρόνων ή ακόμα και λίγο μετά την απόκτηση του πτυχίου σου. Μην περιφρονείς τις πρακτικές και τα φοιτητικά προγράμματα ακόμα και αν δε συνεισφέρουν αισθητά στο μηνιαίο σου εισόδημα. Δε θα σου δώσουν μόνο εμπειρία, μα θα κάνουν το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει ανάμεσα στων υπολοίπων αποφοίτων.
Και πάμε τώρα στο μεγάλο δίλημμα. Μεταπτυχιακό ναι ή όχι; Χρειάζεται; Κι αν ναι πάνω σε τι; Πολλά τα ερωτήματα κι οι απαιτήσεις της κοινωνίας ακόμη περισσότερες. Αναφέρομαι σε όλα αυτά τα κοινωνικά πρότυπα που απαιτούν σπουδές, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, μεταδιδακτορικά και πολλούς ακόμη τίτλους που θα επινοηθούν μόλις η πλειοψηφία κατακτήσει τους προαναφερθέντες.
- Το αν θα κάνεις μεταπτυχιακό ή όχι είναι δική σου επιλογή, ωστόσο μη το κάνεις επειδή η κοινωνία το επιβάλλει, ούτε επειδή θέλεις κάπως να δικαιολογήσεις την ανεργία σου.
- Έχε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου και μη νιώθεις ανολοκλήρωτος επιστήμονας εάν δεν έχεις μεταπτυχιακό, εξάλλου στην αγορά εργασίας πάντα θα υπάρχουν ανταγωνιστές με περισσότερα προσόντα.
Παρ’ όλα αυτά αν γέμισες τη ζυγαριά με τις σκέψεις σου και το ζύγι κλίνει προς το ναι, θα πρέπει να μελετήσεις έξυπνα τι είδους πτυχίο θα προσθέσεις στο βιογραφικό σου.
- Από τη μία μπορείς να εμβαθύνεις στις αρχικές σου σπουδές και να επενδύσεις σε ένα μεταπτυχιακό συγγενικό του πρώτου σου πτυχίου. Αυτό σίγουρα θα χαρίσει έναν αέρα εξειδίκευσης στο βιογραφικό σου που δε θα σου βγει σε κακό.
- Από την άλλη μπορείς να επενδύσεις σε κάτι νέο και διαφορετικό, που θα διευρύνει τους ορίζοντές σου και θα σου ανοίξει νέες πόρτες.
- Σε κάθε περίπτωση πάντως προσπάθησε να βάλεις τις σκέψεις, τα όνειρα και τη λογική σου σε σειρά και κλείσε τα αφτιά σου στις γνώμες τρίτων που προσπαθούν να σε επηρεάσουν.
Το μέλλον είναι δικό σου και έτοιμο να το ζωγραφίσεις…
Με επιμονή, ελπίδα και αγάπη,
Χρύσα.

