Ένα ταξίδι για μένα

„Ο Ταξιδιώτης κι οι δέκα εντολές“

Στο μακρινό βασίλειο της διπλανής γειτονιάς ζούσε ο Τ., ένας απλός και καθημερινός άνθρωπος που είχε όνειρο να ταξιδεύει. Ωστόσο δεν είχε καταφέρει ποτέ να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Ίσως δείλιαζε, ίσως πάλι δεν μπορούσε οικονομικά. Φέτος όμως ήταν η χρονιά του, το πρώτο λιθαράκι είχε μπει και βρισκόταν πιο κοντά από ποτέ στο όνειρο. Κάθε νύχτα που ξάπλωνε για να κοιμηθεί, έμπαινε στο πρώτο μεταφορικό μέσο που τον καλωσόριζε στον κόσμο του ονείρου και ταξίδευε. Μόλις ξυπνούσε ένιωθε ακόμη μεγαλύτερη ανυπομονησία για να οργανώσει το ταξίδι, ένα αίσθημα ανασφάλειας όμως και φόβου τον κρατούσε διστακτικό απέναντι στο επόμενο βήμα. Μια νύχτα, που ξάπλωσε απογοητευμένος, διότι δεν ήξερε από που να ξεκινήσει με την οργάνωση του ταξιδιού του, είδε ένα όνειρο αλλιώτικο, μα καθοριστικό. Είδε πως περπατούσε σε ένα βουνό, μόνος, με τον καημό για το απωθημένο ταξίδι. Τότε μια πλάκα βαριά έπεσε και τον πλάκωσε. Με δυσκολία κατάφερε να ξεφύγει από το βάρος της και να σηκωθεί. Σαστισμένος ξεκίνησε να διαβάζει όσα έγραφε η πλάκα.

„Ο Ταξιδιώτης και οι δέκα εντολές“

  1. Ου τον προϋπολογισμό αμελήσεις

Όπως σε όλα τα σχέδια της ζωής σου έτσι και στα ταξίδια τον πιο καθοριστικό ρόλο παίζει ο προϋπολογισμός. Θέσε ένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα κάνεις τις οικονομίες σου και ξεκίνα. Το όμορφο κίνητρο θα σε κάνει να μη νιώσεις καμία στέρηση. Εξάλλου… No money, no honey.

  1. Ουκ επιθυμήσεις την εμπειρία του πλησίον σου

Πριν ξεκινήσεις με το πρακτικό κομμάτι της οργάνωσης κάθισε και σκέψου για ποιον λόγο θέλεις να κάνεις αυτό το ταξίδι. Η σωστή απάντηση θα ήταν για σένα τον ίδιο, για τις εμπειρίες, τις γεύσεις και τα αρώματα, όπως μπορείς να διαβάσεις και εδώ. Αν πάλι έστω και υποσυνείδητα απάντησες πως το θέλεις γιατί το κάνουν κι άλλοι ή γιατί απλά θέλεις να ανεβάσεις μερικές φωτογραφίες, τότε σου προτείνω αρχικά να αφήσεις το ταξίδι και να εστιάσεις σε μία αποτοξίνωση από τα social media.

  1. Ου λείψει η λίστα των πιθανών προορισμών

Κι αφού πέρασες επιτυχώς το προηγούμενο τεστ, ώρα να αποφασίσεις που θα πας. Θέλεις Ελλάδα ή εξωτερικό; Φυσικά υπάρχουν παντού προορισμοί για όλα τα βαλάντια, παρόλα αυτά όμως θα έλεγα πως τον πιο καθοριστικό ρόλο εδώ τον παίζουν τα μεταφορικά έξοδα και το κόστος ζωής στην εκάστοτε χώρα. Γιατί τι να το κάνεις το ξενοδοχείο προσφορά στη Φινλανδία εφόσον εκεί η μπύρα κοστίζει 8 Ε;

  1. Ου φαλιρίσεις

Κι αφού επιλέξεις και τον προορισμό σου, σου συστήνω ανεπιφύλακτα να θέσεις ένα μαξιλαράκι χρηματικής ασφαλείας, περίπου το 20% του αρχικού σου προϋπολογισμου, διότι δυστυχώς συμβαίνουν και απρόοπτα. Λίγο η ατυχία, λίγο η μαεστρία των τσαρλατάνων του μάρκετινγκ, που κοιτάζουν να εμφανίσουν παραθυράκια με επιπλέον έξοδα εκεί που δεν το περιμένεις, και δε θα αργήσεις να κηρύξεις πτώχευση εν μέσω του ταξιδιού σου.

  1. Ου τον ταξιδιωτικό τον πράκτορα τυφλά εμπιστευτείς

Κι αν είσαι μπροστά στο δίλημμα να αναλάβεις την οργάνωση του ταξιδιού σου μόνος σου ή να την αναθέσεις σε τουριστικό γραφείο, θα επιστρέψω στο μέλλον με εκτενές άρθρο. Αυτό που έχω προς το παρόν να σου πω είναι να λάβεις υπόψιν σου τις υποδομές του μέρους που θα επισκεφτείς, τις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις ως ταξιδιώτης καθώς και να συγκρίνεις την προσφορά του τουριστικού γραφείου με τη δική σου έρευνα.

  1. Ου τη διαμονή αμελήσεις

Αν αποφασίσεις να αναλάβεις μόνος σου την οργάνωση του ταξιδιού σου, τότε η διαμονή είναι από τα πιο σημαντικά μέρη αυτής της διαδικασίας και φυσικά αλληλένδετη του προϋπολογισμού. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, rbnb, όλα στα πόδια σου. Αυτό που θα σου πρότεινα αρχικά είναι να επιλέξεις αξιόπιστες σελίδες και να δώσεις βάση στην κριτική των προηγούμενων επισκεπτών. Από τα πιο σημαντικά αστεράκια της κριτικής θεωρώ την καθαριότητα και την τοποθεσία. Προτίμησε να μείνεις κοντά στα σημεία της περιοχής που σε ενδιαφέρουν και όχι εκτός πόλεως. Μπορεί οι τιμές των ξενοδοχείων εκεί να είναι περισσότερο ελκυστικές, οι ώρες όμως και τα χρήματα που θα χάσεις στις μετακινήσεις θα σε ζημιώσουν στο έπακρο. Κλίκαρε πάνω στο χάρτη για να δεις την ακριβή τοποθεσία και απόφυγε περιοχές κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, πλατείες και λιμάνια καθώς θεωρούνται κακόφημες. Αν πάλι είσαι με παιδιά καλό θα ήταν να αποφύγεις και τα σημεία με πολλά κέντρα διασκέδασης.

  1. Ου την μετακίνηση αγνοήσεις

Εξίσου σημαντική με τη διαμονή είναι και η μετακίνηση. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στα Μ.Μ.Μ. και σε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Πολλές πόλεις, όπως το Αμβούργο και το Λονδίνο, προσφέρουν καλή μετακίνηση με το μετρό και μάλιστα διαθέτουν οικονομικές τριήμερες και εβδομαδιαίες κάρτες (η τριήμερη κάρτα του Αμβούργου για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από-έως 5 άτομα και κοστίζει περίπου 35 Ε). Οπότε σε αυτή την περίπτωση σου κλείνω το μάτι, τα Μ.Μ.Μ. είναι η καλύτερη λύση για σένα. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα ελληνικά νησιά, η λύση τις περισσότερες φορές κρύβεται στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Εξάλλου κανείς δεν έχει όρεξη μετά την παραλία να περιμένει για το επόμενο αργοπορημένο λεωφορείο.

  1. Ου νηστικός μείνεις

Αρχικά θα πρέπει να σκεφτείς αν θα προτιμήσεις τα γεύματα του ξενοδοχείου. Σίγουρα είναι από την μία πλευρά ένα ρίσκο να κλείσεις από πριν τη διατροφή, παρ’ όλα αυτά όμως ξενοιάζεις από το πρωινό τρέξιμο στους δρόμους για να βρεις ζεστό καφέ. Από την άλλη εξαρτάται φυσικά και πάλι από τον προορισμό τον ίδιο. Αν είσαι για παράδειγμα σε ελληνικό νησί, τι καλύτερο από το φούρνο της γειτονιάς με τις παραδοσιακές λιχουδιές. Αν πάλι είσαι στο Παρίσι θα δυσκολευτείς πολύ να βρεις πρωινό συμβατό με την τσέπη του μέσου Έλληνα, οπότε ακόμη και τα 25 Ε/άτομο, όσο δηλαδή κοστίζει το πρωινό σε πολλά ξενοδοχεία, φαντάζουν προσφορά. Αυτό που δε θα παρέλειπα με τίποτα, ανεξάρτητα από τον προορισμό είναι να πάω σε κάποιο κοντινό κατάστημα και να εφοδιαστώ με τα απαραίτητα για το κατάλυμά μου, όπως νερό και μερικά σνακς.

  1. Ου τη βίζα λησμονήσεις

Προσοχή, προσοχή! Μπορεί η αδημονία σου για το ταξίδι να είναι μεγάλη, δε θα πρέπει όμως να παραμελήσεις άδεια εισόδου, βίζα, έστα, διαβατήριο και λοιπά έγγραφα, που θα σου επιτρέψουν την είσοδο σε ορισμένες χώρες. Προτίμησε μάλιστα να κάνεις τη συγκεκριμένη διαδικασία στην αρχή της οργάνωσης του ταξιδιού σου, διότι για σκέψου να κλείσεις τα πάντα και στο τέλος να μην εγκριθεί η βίζα σου;

  1. Ου κορόιδο πιαστείς

Ένα ταξίδι είναι η μοναδική σου ευκαιρία να λάμψεις στη σκηνή της κοροϊδίας και της εξαπάτησης. Ο τουρίστας, δεδομένου ότι έχει πάντα μαζί του χρήματα είναι πόλος έλξης τόσο για κοινούς κλέφτες σε δρόμους και μετρό όσο και για καμουφλαρισμένους κλέφτες πίσω από τον γκισέ των αεροπορικών για παράδειγμα, οι οποίοι σου ζητούν 55 Ε/άτομο για το check in. Για να μη ζημιωθείς από τους πρώτους, θα σου πρότεινα να μην κυκλοφορείς με πολλά μετρητά, εξάλλου η πιστωτική κάρτα σε πολλές χώρες είναι αναγκαία. Για τους δεύτερους από την άλλη, δεν έχω και πολλά να προτείνω παρά καλή πληροφόρηση και πολλή τύχη για να μην πέσεις στα δίχτυα τους.

Και κάπου εδώ η πλάκα με τις δέκα εντολές είπε την τελευταία της λέξη. Ο Τ. ξύπνησε. Δεν ήταν άλλο ένας απλός Τ., μα ένας Ταξιδιώτης έτοιμος να οργανώσει το πρώτο του ταξίδι.

Με υπομονή, ελπίδα και αγάπη,

Χρύσα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *