Σκέψεις για Σκέψη

Τι εστί φιλία;

Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα, είπε ο Αριστοτέλης. Εγώ θα έλεγα σε τρία σώματα. 

Είναι η καλύτερη σου φίλη, η αδερφή ψυχή σου. Το άτομο που εμπιστεύεσαι περισσότερο και νιώθεις ότι θα είναι πάντα εκεί, ότι κι αν χρειαστείς. Συνεννοείστε με τα μάτια, σαν να διαβάζετε η μία τη σκέψη της άλλης. Τηλεπάθεια;

Αν έχεις μία τέτοια φίλη είσαι πάρα πολύ τυχερή. Αν έχεις δύο; Αυτό νομίζω σε κάνει ευλογημένο. Και αναφέρομαι μόνο στην φιλία μεταξύ γυναικών γιατί προφανώς δεν μπορώ να έχω άποψη για την ανδρική. Το μόνο που αναγνωρίζω είναι η διαφορετικότητα των δύο φύλων ακόμα και σε αυτό το θέμα.

Μία φίλη λοιπόν τι μπορεί να σημαίνει; Τι είναι αυτό που σε κάνει να την αγαπάς αλλά και να σου σπάει τα νεύρα; Και τι είναι αυτό που διαχωρίζει την φίλη από την καλύτερη μου φίλη; Νομίζω είναι αυτή η ψυχική σύνδεση και η αίσθηση της οικογένειας. Η αλήθεια στο βλέμμα, είτε αυτή σου αρέσει είτε όχι. Γιατί η καλύτερη σου φίλη θα σου πει την αλήθεια, από το αν σου πάει μια μπλούζα μέχρι τη γνώμη της για σοβαρά θέματα. Θα εκμυστηρευτείς σε αυτήν τα πιο κρυφά σου μυστικά γιατί θα ξέρεις ότι θα μείνουν μεταξύ σας. Θα σε μαλώσει για μια βλακεία που θα κάνεις αλλά ταυτόχρονα θα είναι δίπλα σου να σε στηρίξει και να σου σκουπίσει τα δάκρυα.

Και έρχεται η στιγμή που πρέπει να αποχωριστείς τις δυο σου αδερφές. Η ψυχή αυτή θα διασκορπιστεί σε τρία διαφορετικά μέρη του κόσμου. Νιώθεις ότι ένα κομμάτι του εαυτού σου, ή μάλλον δύο, δεν είναι μαζί σου. Παρ’ όλο που η επαφή είναι καθημερινή, χάρη στην τεχνολογία, δεν είναι το ίδιο. Οι αδερφές σου είναι μακρυά. Σου λείπουν οι ατέλειωτες συζητήσεις και οι αναλύσεις επί αναλύσεων, σου λείπουν τα γέλια και τα αστεία που μόνο εσείς καταλαβαίνετε. Σου λείπουν όλα αυτά που σε κάνουν να νιώθεις και πάλι παιδί και που όταν συναντιέστε μετά από καιρό τα νιώθεις όλα ξανά τόσο έντονα.

Αν λοιπόν έχεις μια τέτοια φιλία, φρόντισε για αυτήν όσο καλύτερα γίνεται. Ακόμα και αν τα χιλιόμετρα είναι πολλά, η απόσταση είναι μικρή, γιατί αυτός ο άνθρωπος σημαίνει τόσα πολλά για σένα. 

Εύχομαι η δύναμη της φιλίας να μη σβήσει ποτέ γιατί χωρίς αυτήν ο κόσμος θα είναι μισός.

Υ.Γ. “Όλοι έχουν ένα φίλο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μα μόνο κάποιοι τυχεροί έχουν τον ίδιο φίλο σε όλη τους τη ζωή!”

Βαθιά αισιόδοξη,

Έλενα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *